martes, 2 de junio de 2015

VILAMASIA PENEDÈS. EDUCACIÓ MEDIAMBIENTAL.


Bloggers: Qui sou?
Vilamasia Penedès som una cooperativa ubicada a Vilafranca del Penedès que ens dediquem a l’educació mediambiental oferint l’espai i els recursos pedagògics necessaris per fomentar el coneixement de l’entorn natural i la sensibilització per la sostenibilitat a partir de la relació directa amb l’horticultura i la petita ramaderia pròpia de la zona on es troba, a més de tot el material didàctic i la formació relacionada per a mestres, docents i formadors.
El nostre equip està format per tres persones: Mercè Garcia Cuello, Elisabet Montserrat Oliver, Júlia Morató Boada. Tres alumnes de Pedagogia, estudiants de l´Universitat de Barcelona.

Bloggers: Quines raons han donat origen al projecte?
Això va començar una mica perquè teníem la idea d´una granja escola però les possibilitats de muntar-ho son el triple de feina, de necessitats, de tot en general… que el que hem organitzat. A les hores va sorgir que la Lis té una masia a Vilafranca del Penedès, llavors vam adequar la nostra idea a les instal·lacions i necessitats del municipi de Vilafranca del Penedès. I a partir       d´ aquí vam començar a treballar en els serveis educatius ambientals de la zona. La masia es troba situada molt a prop de la ciutat, tot i que es localitza a les afores.
Bloggers: A qui va dirigit aquest projecte?

És un serveis educatiu ambiental que va dirigit a molts usuaris: a les escoles, famílies,associacions o particulars que hi estiguin interessats, i evidentment, per a totes les edats.

Bloggers: Quines han sigut les motivacions del projecte?
Educar en tots el aspectes, deixar una mica de banda la educació reglada, i educar a través del medi ambient, del que ens envolta, el nostre entorn.

Bloggers: Però seria com una escola?
 Una granja escola es com una casa de colònies que te granja, però aquest no és el nostre cas. El nostre projecte no és una granja escola, sinó que és un espai on tu pots anar a fer activitats d´educació ambiental (les que proposem nosaltres evidentment) però no en granja sinó amb petits animals de granja, o sigui no tindrem una vaca, però si els animals típics de la zona: les especies d´ aus (galls, gallines…), ànecs , conills, etc, tota classe d´animals de la zona que siguin petites, i amb les quals es pugui treballar.

Bloggers: Els usuaris què fan exactament?
 Els usuaris llavors son partícips en primera persona de totes les experiència, ells poden agafar els pacs que proposem. Existeixen diferents tipus de pacs. Els pacs escolars  (per exemple) es distribueixen per les escoles, es a dir, una escola indica que el curs de cinquè de primera farà aquest pac, cap problema el pacs està adequat a les seves edats i al seu currículum (al que necessiten): potser només volen treballar amb animals, o amb vegetació… Es programa (aquest projecte) de tal manera que els escolars en aquest cas fan un treball previ a l´aula, desprès es fa un treball al nostre centre, normalment proposem que sigui un treball a la masia de dos dies. Volem que puguin venir aquí, i que sentin aquest espai com seu.
Els nostres Pacs Escolars es basen en temes o projectes concrets, que puguin formar part del currículum escolar dels diferents centres educatius. Tots els Pacs Escolars s’inclouran les visites i assistència a Vilamasia Penedès, els recursos pedagògics i material necessari, dossiers de treball pel professorat, i servei de seguiment pedagògic de les activitats que es realitzin al centre escolar corresponent, per a aprofundir o realitzar el projecte en qüestió.
Tots els Pacs Escolars disposaran d’adaptacions per a totes les edats entre 1r de primària (6 anys) i 4t d’ESO (16 anys). Per a cada edat s’inclouran els continguts adequats segons les necessitats bàsiques del currículum que correspongui.
Hi han escoles que tenen horts, però no totes. Doncs les que no tinguin que puguin venir aquí, i que sentin el seu troç com a hort seu, treballant activitats tan de granja com d´hort, no és únicament granja sinó que també es treballa la agricultura, fauna…

Pacs culturals: Una de les funcions principals de Vilamasia Penedès és donar a conèixer l’entorn natural, producte autòcton i biodiversitat de la zona. D’aquesta manera es combinaran diferents àmbits culturals i artístics amb els serveis d’educació ambiental que oferim.
Concerts, representacions teatrals, recitals de poesia, que conviden a passejar i a connectar amb  l’entorn, realitzant tastets dels nostres productes, etc. Aquests Pacs Culturals poden ser activitats, seminaris o mostres puntuals, d’un sol dia. També poden ser projectes amb un fil conductor determinat que inclogui diferents activitats durant un cert temps.

Pacs formatius: Cada vegada més a les escoles i a la societat es treballa per afavorir i facilitar una educació ambiental per a tots i que transfereixi en el comportament i actituds de tots els ciutadans, de manera que la societat esdevingui més responsable mediambientalment o en relació a la sostenibilitat. Per aquest motiu s’ha detectat la necessitat de formació en l’àmbit de l’educació ambiental del cos de mestres i professors d’escoles i instituts. Així Vilamasia Penedès ofereix el servei de formació en educació ambiental per a docents i professionals de l’educació.
L’objectiu és oferir instruments, material, recursos i treballar diferents metodologies i estratègies perquè els i les mestres i professors coneguin com treballar l’educació ambiental tant específicament com al dia a dia de l’escola. Els Pacs Formatius doncs, estaran compostos de material educatiu i interactiu per portar-lo a l’aula, i que els propis docents podrien utilitzar coma recurs educatiu, i com a formació permanent per a les seves sessions.

Pacs familiars: Aquest model de servei s’ofereix en forma dels mateixos Pacs Escolars però es deixaran de banda les metodologies curriculars escolars, per posar en pràctica l’aprenentatge en família, on es treballaran els mateixos aspectes que en el anteriors Pacs Escolars però en els quals s’implicarà a tots els membres de la família o col·lectius. És realitzarà un procés d’ensenyament i aprenentatge molt més desvinculat d’una metodologia pautada, de manera que els usuaris podran treballar els espais al seu gust, experimentant des de la seva pròpia experiència i a un ritme personalitzat.
Aquests pacs inclouen: activitats o tallers concrets al centre, lliure accés a Vilamasia Penedès durant el temps que el pack ho requereixi, recolzament i orientació pedagògica i professional en aspectes relacionats amb el pack, dossier i material de suport, lloguer simbòlic d’un petit tros de l’hort i la granja que permetrà a l’usuari i client, endur-se el producte de l’hort i animal que li correspongui.

Bloggers: Ens podríeu explicar com heu fixat els preus?
Evidentment existeix una part inicial d´inversió, llavors en el pla de finançament tu introdueixes totes les dades de comptabilitat, és a dir es senyala allò que es necessitarà per portar a terme aquest projecte. 
Llavors es té en compte: haig de cobrir el sou de les persones que treballen allà, els gastos, quant puc guanyar cada mes… Això va relacionat també amb la forma fiscal, som una cooperativa, les cooperatives normalment són sense ànim de lucre, és a dir guanyes diners per cobrir les teves necessitats bàsica.

Responsabilitat social:
Vilamasia Penedès, com a centre d’educació ambiental, vol contribuir en la formació dels joves i estudiants, de manera que s’obra a la possibilitat de ser centre de treball de pràctiques o de formació professional.

Per tant, s’intentarà realitzar convenis de pràctiques amb universitats, centres de formació professional i instituts de secundària, per a aquell alumnat de secundària que no hagi acabat la ESO i realitzi programes resultat de l’adaptació curricular de immersió al món laboral que també els permeten obtenir al titulació d’ESO.

Els àmbits de formació i estudi entre els quals Vilamasia Penedès podria acollir alumnat en pràctiques serien: Pedagogia, Monitoratge, ciències mediambiental, enginyers  i tècnics agrònoms, Formacions professional en agricultura i ramaderia, etc.
D’aquesta manera, contribuïm a l’assoliment dels objectius de la cooperativa, especialment a l’objectiu d’oferir formació i sensibilització de la societat en educació mediambiental, i alhora transmetem el cooperativisme, treballant de forma conjunta amb altres associacions, centres o institucions. Cal actuar de forma coherent als nostres ideals, motivacions i sistemes de treball en els que creiem.

No hay comentarios:

Publicar un comentario